Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

ΦΑΚΕΣ ΕΓΚΛΟΥΒΗΣ

Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω με κάποιο άλλο προϊόν την πρώτη μου παρουσίαση για υλικά απ όλη  την Ελλάδα. Από μωρό δεν έχω δοκιμάσει άλλες φάκες εκτός από Εγκλουβής ( λόγω καταγωγής). Εγώ  δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική ως προς τη γεύση της αλλά από δημοσιεύματα βρήκα τα εξής:


Για τη μοναδικότητα της η φακή Εγκλουβής έχει διακριθεί παγκοσμίως. Ο σπόρος της Φακής Εγκλουβής είναι χαρακτηριστικά μικρός, ανομοιόμορφος και έχει διάφορα χρώματα από σκούρο καφέ σε ανοιχτό κίτρινο και από μαύρο σε ανοιχτόχρωμο με σκούρες κηλίδες. Όλα τα παραπάνω είναι στοιχεία που την ξεχωρίζουν από της υπόλοιπες ποικιλίες φακής. 

Έχει σπάνιο γενετικό υλικό και δείγμα της φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στη Συρία στο διεθνές κέντρο έρευνας για ξηρές περιοχές και έχει κωδικό ΙLL 293. 
Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνετε στον κατάλογο του FAO. (Oργανισμός τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ). 

Η ξακουστή φακή της Εγκλουβής καλλιεργείται στο οροπέδιο της Εγκλουβής του νομού Λευκάδας, σε υψόμετρο 950μ. Είναι ένα προϊόν με θαυμάσια χαρακτηριστικά ως προς τη γεύση και το βρασμό. Οι Εγκλουβισάνοι καλλιεργητές ποτέ δεν δέχθηκαν να εφαρμόσουν παρεμβάσεις ζιζανιοκτονίας με φυτοφάρμακα. Η εξόντωση των ζιζανίων γίνεται με το χέρι γεγονός που κάνει επίπονη την καλλιέργεια της φακής, συγχρόνως όμως την καθιστά και άκρως βιολογική.




Πως θα φτιάξετε την τέλεια φακή Εγκλουβής - Τα βήματα  





  • -½ κιλό φακές Εγκλουβής
    -1 κλαράκι φρέσκιας ρίγανης
    -10 σκελίδες σκόρδο.
    -1 νεροπότηρο λάδι.
    -Ξύδι.
    -Αλάτι.

    Πλένετε τη φακή με κρύο νερό. Γεμίζετε μια κατσαρόλα με νερό και ρίχνετε μέσα τη φακή, όσο το νερό είναι ακόμα κρύο.Περιμένετε να βράσουν χωρίς να ανακατέψετε. Μόλις βράσει, σουρώνετε τις φακές.Ρίχνετε στη κατσαρόλα με τις φακές μια κανάτα κρύο νερό, μαζί με 10 σκελίδες σκόρδο και φρέσκια ρίγανη. Αφήνετε να βράσουν μέχρι να πιούν το ζουμί τους. (στα δέκα λεπτά βρασίματος, καλό είναι να βγάλετε τη ρίγανη για να μη πικρίσουν οι φακές). Μόλις πιούν το νερό τους, ρίχνετε σιγά σιγά περίπου ένα νεροπότηρο λάδι και ανακατεύετε διαρκώς τρίβοντας ελαφρά στα τοιχώματα της κατσαρόλας. Ανακατεύοντας θα δημιουργηθεί ένα είδος κρέμας, προσθέτετε σιγά σιγά λίγο νερό και ανακατεύετε.Όταν τη κατεβάσετε από τη φωτιά, την αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσει και σερβίρετε με λίγο λάδι, ξύδι, αλάτι(σσ.ΠΡΟΣΟΧΗ: Χρησιμοποιείται μονο ξύλινη κουτάλα).

    Για την καλύτερη απορρόφηση του πλούσιου σιδήρου της φακής Εγκλουβής από τον οργανισμό, μπορείτε να κάνετε αυτό που κάνουν στην Εγκλουβή που συνοδεύουν τη φακή με ξερό κρεμμύδι.

    Ευχαριστώ
    Σοφία

    ΠΗΓΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ: 
    http://agro.in.gr/recipes/article/?aid=1231102566
    http://www.fakesegklouvis.gr/index.html
    ΠΗΓΗ ΦΩΤ.
    http://stipsi-electra.blogspot.gr/2010_11_01_archive.html

  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου